Vodácke akcie

Kanoe, rafty, pádla, prilby a iné vodácke vybavenie nám robia spoločnosť už pekných pár rokov. A to platí nielen pre našich členov, ale aj ich rodičov.

Člnkovanie na Ružíne

Najľahšie člnkovanie je asi na stojatej vode. Ružín začal 3. oddiel navštevovať v roku 2006 a septembrové člnky sa stali neodmysliteľnou súčasťou programu na skoro 10 rokov. Aj teraz sa k nim niekedy vrátime.

Podujatie je jednodňové, kapacitne určené pre jeden skautský oddiel (cca 20 členov). Ráno prídeme vlakom do stanice Margecany – zastávka, zídeme k lodenici, kde na nás čakajú prenajaté člny – plastové kanoe. Prezlečieme sa, veci nechávame v lodenici, nasleduje inštruktáž a potom sa už plavíme k Ostrovu lásky, kde je tradičná obedná pauza. Ak je čas, ideme ďalej, prípadne sa vrátime skoro až k mostu na Margecany alebo nakukneme do bývalého železničného (dnes cestného) tunela. Na konci umyjeme člny, v lodenici sa prezlečieme a ideme vlakom do Košíc.

Splav Hornádu

Keď nás už Ružín začal nudiť, objavili sme, že prešovskí skauti majú vodácke vybavenie, a tak sme začali splavovať Hornád. Plastové kanoe sme vymenili za nafukovacie.

Podobne ako pri člnkovaní aj tu sa oddiel vyviezol vlakom do Malej alebo Veľkej Lodiny, pri rieke sme sa prezliekli, nasledovala inštruktáž a šlo sa na vodu. Hornád vie byť na niektorých miestach vcelku rýchly, ale omnoho častejšie máme problémy s nízkou hladinou a zasekávaním sa o dno. Prestávku mávame buď pri futbalovom štadióne v Kysaku, alebo pri koňoch za trebejovskou perejou. Vyloďujeme sa a končíme v Ťahanovciach hneď za mostom a jeho povestnou Ťahanovskou vlnou. Umyjeme lode, prezlečieme sa a prešovskí inštruktori, ktorí s nami splavovali, sa vracajú na začiatok splavu po svoje auto, aby doň naložili lode.

Rodinný splav Dunajca

Keď rodičia začali deckám závidieť ich zážitky, pripravili sme program aj pre nich. Dunajec splavujeme od roku 2017 a je to rodinná záležitosť. Zúčastňujú sa na ňom hlavne rodiny s deťmi, malé deti od cca 4 rokov nie sú výnimkou. Často sa pridajú aj naši starší členovia, ktorí sa už na Hornáde nudia.

Doprava je vlastná, cestujeme autami do Lysej nad Dunajcom. Na lúke sa prezlečieme a vyložíme veci, ktoré so sebou berieme do lode. Ostatné veci (hlavne na prezlečenie) ostávajú v aute a šoféri autá prevezú do Lesnice, teda na koniec splavu. Mikrobusom alebo jedným autom sa šoféri vrátia a po inštruktáži sa ide na vodu.

Tu už máme aj rafty – sú stabilnejšie a bezpečnejšie, takže pre malé deti s rodičmi lepšie. Prestávku máme v penzióne Pltník, kde si dáme obed, potom pokračujeme najkrajšou časťou splavu Prielomom Dunajca. V Lesnici končíme, umyjeme lode a ideme na parkovisko k autám, kde si vezmeme veci a prezlečieme sa. V chate sa dá, samozrejme, tiež najesť, ale hlavne sa tam dá ísť na WC. Na záver nám ostáva už len spiatočná cesta do Košíc, no nájdu sa aj takí, ktorí prespia v Pieninách niekde v penzióne a na druhý deň idú na turistiku alebo znovu na rovnaký splav.

Iné rieky

3. oddiel párkrát splavoval Hron v rámci víkednového stanového podujatia, spí sa v kempe, kde sa dajú prenajať i plastové lode. Prešovskí organizátori nás pravidelne pozývajú i na splav iných riek, a to hlavne v zahraničí. Traja z vedenia zboru sa dali napríklad nalákať na splav rakúskej Salzy v lete 2022 a bolo veľmi dobre.

Fotogaléria (a prípadne aj články o našich zážitkoch)

Slovenský skauting, 68. zbor Biele vrany Košice

  • Založený: 2000
  • Klubovne: Jesenná 3, Alžbetina 14, Letná 34
  • Určený pre: chlapcov i dievčatá vo veku 8 - 19 rokov
  • E-mail: 68zbor@scouting.sk
  • Facebook

Vodca zboru:


Oddiely:

Oddiel pre dospelých:

  • 5. oddiel priateľov skautingu