Oslava Dňa skautov 24. apríla

Deň skautov je 24. apríla, teda na Juraja. Sv. Juraj je zároveň patrónom skautov a skauti svoj sviatok oslavujú rôznymi podujatiami. Najviac tradičnými sú Skautské preteky, Oblastný sv. Juraj a Deň so skautskou šatkou.

Deň so skautskou šatkou

Už od rána 24. apríla chodia skauti do školy, do práce, po ulici a podobne so skautskou šatkou na krku. Je to príležitosť ukázať verejnosti, známym, kamarátom, kolegom, spolužiakom, že sme členmi organizácie, ktorá pre nás znamená veľa. Okoloidúci sa možno budú pýtať, čo to znamená – odpovedáme na všetky otázky okolia o skautingu radi a s hrdosťou.

Prvý ročník celoslovenského dňa skautov bol 24. 4. 2013 a postupne sa do neho zapojil i náš zbor - napríklad aj stretnutím v centre mesta, zmrzlinou a spoločnými fotkami.

Oblastný sv. Juraj

Náš zbor je súčasťou Východoslovenskej skautskej oblasti (VSO) a tá každé dva roky usporadúva koncom apríla veľké stretnutie skautov z celej oblasti pod názvom Oblastný sv. Juraj. Pre účastníkov je pripravený program v podobe súťaží družín a to pre vĺčatá a skautov zvlášť. Nechýba ani sprievodný program pre úplne najmenších, preto na týchto oslavách je možné stretnúť skautov od predškolákov po dôchodcov. Vzhľadom na veľký počet účastníkov (rádovo stovky) sa podujatie koná na veľkých lúkach - napríklad pod Obišovským hradom alebo pri Kysackej jaskyni.

Zborové skautské preteky

Úplne prvý skautský pretek (znie to divne a zastaralo, lebo preteky sú pomnožné podstatné meno) sa uskutočnil ešte pred vznikom zboru. Bolo to 15. 5. 1999 a súťažilo na ňom pri chate Diana v Čermeľskom údolí 10 hliadok z troch skautských oddielov - 3. oddielu skautov, 7. oddielu skautov a 9. oddielu skautiek. Teda presne tých oddielov, ktoré rok na to založili 68. zbor. A preto považujeme tento prvý pretek za zborové podujatie a náš prvý skautský zborový pretek. Tento prvý ročník ešte pripravovali oldskauti Miroslav Jízdný - Orim (návrh disciplín), Juraj Straka - Ali (okresný vodca) a Miroslav Görcsös - Horčík (vodca preteku).

Preteky sa potom stali tradičným podujatím zboru na viac ako 10 rokov a ich termín bol ustálený na september. Potom už neboli v programe každý rok, keďže sme sa ako zbor začali zapájať do Oblastného sv. Juraja s podobnou náplňou. V súčasnosti sa skautský pretek a oblastný sv. Juraj striedajú na konci apríla, každý z nich je teda raz za dva roky. Miesto konania pretekov sa ustálilo a od roku 2003 sa konajú na Jánošovej lúke pri Hrešnej.

Po obsahovej stránke je pretek súťažou troj- alebo štvorčlenných skautských družín (nie vlčiackych), členovia hliadok sú teda zároveň aj členmi rovnakej družiny, zvyčajne však vzniknú aj hliadky zmiešané. Hliadky súťažia v zhruba 10 disciplínach, ktoré vychádzajú z nováčikovskej skúšky a sú doplnené napríklad skautskou históriou, poznaním Košíc, morzeovkou, azimutmi a prácou s mapou, lanovou dráhou, meraním v prírode, streľbou z luku či vzduchovky a podobne.

K pretekom vznikla v roku 2003 placka pre víťazov, ktorú navrhol Orim a vymaľovala Inka. Prvýkrát sa teda o ňu bojovalo na preteku 27. 9. 2003, vtedy vyhrala zmiešaná hliadka Rysov a Jeleňov zo 7. oddielu skautov. Na placku sa lepia plakety s menami víťazov. Keď sa prvá placka zaplnila, druhú placku vyrobila Sima.

Prehľad jednotlivých ročníkov a víťazných hliadok

  • Skautský pretek 15. 5. 1999 - chata Diana, Čermeľské údolie
    Víťazná hliadka kombinovaná: Šampióni, 3. oddiel skautov - Radek Kaman (Jelene), Ján Elečko (Jelene), Ivan Trejbal (Medvede)
  • Skautský pretek 20. 5. 2000 - Rákocziho prameň
    Víťazná hliadka: Vlci (Zálesáci), 7. oddiel skautov - Michal Gordiak, Lukáš Gordiak, Roland Kováč
  • Skautský pretek 2. 6. 2001 - Bankov
    Víťazná hliadka kombinovaná: Dáša Michvociková a Martina Dunajová - Bobry, 9. oddiel, Roman Rychnavský - Jelene, 7. oddiel
  • Skautský pretek 1. 5. 2002 - Kavečany
    Víťazná hliadka: Medvede (P.R.D.I.) - 3. oddiel skautov - Peter Kurimský, Richard Turcsányi - Ricky, Tomáš Dopirák, Libor Janečka
  • Skautský pretek 27. 9. 2003 - Kavečany - Jánošova lúka (Hrešná)
    Víťazná hliadka kombinovaná: Rysy a Jelene (RaJ), 7. oddiel skautov - Michal Horňák - Dony (Rysy), Michal Basár - Minister (Jelene), Marcel Farkaš (Rysy)
  • Skautský pretek 18. 9. 2004
    Víťazná hliadka: Rysy (Čiňaňky), 7. oddiel skautov - Šimon Balog - Mravec, Matej Papierník - Balú, Maroš Kozák - Fuji
  • Skautský pretek 24. 9. 2005
    Víťazná hliadka kombinovaná: 9. oddiel skautiek - Jana Kunová - Kuna (Veveričky), Karin Revajová (Ondatry), Zuzana Vargová - Zumi (Veveričky)
  • Skautský pretek 23. 9. 2006
    Víťazná hliadka: Ondatry, 9. oddiel skautiek - Karin Revajová, Simona Marenčíková, Michaela Jančárová - Mija
  • Skautský pretek 22. 9. 2007 - Pštrosov fľak
    Víťazná hliadka kombinovaná: Originál, 3. oddiel skautov - Dávid Ogurčák - Joggy (Bobry), Michal Fabian - eMeF (Medvede), Ondrej Šofranko (Jelene)
  • Skautský pretek 28. 9. 2008
    Víťazná hliadka: Ondatry, 9. oddiel skautiek - Karin Revajová, Simona Marenčíková, Michaela Markušková
  • Skautský pretek 26. 9. 2009
    Víťazná hliadka: Bobry (Falati), 3. oddiel skautov - Marek Breza - Chevro, Ján Paralič, Damián Mock, Jakub Koštial
  • Skautský pretek 16. 4. 2011
    Víťazná hliadka: Ondatry (Tulene v bubline), 9. oddiel skautiek - Mária Skybová - Kami, Ema Sopková, Barbora Blašková - Babl, Katarína Blašková - Moto
  • Skautský pretek 21. 4. 2012
    Víťazná hliadka: Bobry, 3. oddiel skautov - Vladimír Jacko - Voloďa, Ján Fabian - MMF, Ondrej Paralič - Matrix, Jakub Sejna - Buko
  • Skautský pretek 27. 4. 2014
    Víťazná hliadka: Bobry, 3. oddiel skautov - Ján Fabian - MMF, Milan Počatko, Jozef Počatko
  • Skautský pretek 24. 9. 2016
    Víťazná hliadka: Bobry, 3. oddiel skautov - Ján Fabian - MMF, Daniel Lashkay, Richard Gavrecký - Maki, Juraj Fabian
  • Skautský pretek 27. 4. 2019
    Víťazná hliadka: Bobry, 3. oddiel skautov - Daniel Lashkay, Martin Halász - Žaki, Juraj Fabian
  • Skautský pretek 6. 5. 2023
    Víťazná hliadka: Líšky, 9. oddiel skautiek - Daniela Halászová, Sofia Zniszczolová, Simona Štefková

Skautská hradná slávnosť

Sériu skautských pretekov sme prerušili v roku 2010, kedy sme presne na Deň skautov organizovali zborovú Skautskú hradnú slávnosť na Šarišskom hrade. Program pripravovali roveri a zúčastnili sa i vĺčatá. Nechýbali kostýmy, úlohy, scénky - veľmi vydarený bol napríklad boj sv. Juraja s drakom. Tu je fotogaléria.

Slovenský skauting, 68. zbor Biele vrany Košice

  • Založený: 2000
  • Klubovne: Jesenná 3, Alžbetina 14, Letná 34
  • Určený pre: chlapcov i dievčatá vo veku 8 - 19 rokov
  • E-mail: 68zbor@scouting.sk
  • Facebook

Vodca zboru:


Oddiely:

Oddiel pre dospelých:

  • 5. oddiel priateľov skautingu