Pozvánka na biblické družinovky

Mária Dravecká
 
V roku 2009 bola Mgr. art. Márii Draveckej udelená Cena mesta Košice za pedagogické majstrovstvo v klavírnej hre a výchovu špičkových hudobníkov, pozoruhodnú koncertnú aktivitu a nezlomný etický a morálny postoj v období totalitného režimu.

Už beží druhý rok, čo je klubovňa 9. oddielu svedkom skautských biblických stretnutí. Sú kvalitné, príjemné, nabité informáciami... čo si budeme hovoriť. Skrátka number one.

Nápad začať sa stretávať pri Biblii vznikol na ktorejsi Indulone (indulona.68zbor.sk). Vlastne, presne viem na ktorej. Na Indulone 11, keď jednou z prednášajúcich bola už po druhýkrát pani Mária Dravecká. (Keďže sme sa medzičasom dosť skamarátili, budem jej hovoriť Maja.) Už len to, že na Indulonu bola pozvaná až dvakrát, svedčí o jej vysokých kvalitách.

Maja je odborníčka nielen v oblasti teológie a biblistiky, ale aj hudby. Je učiteľka na konzervatóriu (klavír a čembalo). Láska k hudbe a láska k Biblii sa navzájom poprepletali a dodali jej osobnosti neuveriteľné čaro a charizmu. Možno aj to je dôvod, prečo sa mi ťažko hľadá trefné pomenovanie pre naše stretnutia. Biblická škola či biblické stretká, alebo stretnutie pri Biblii, to všetko znie tak formálne a tuctovo.

Á! Už viem! Mali by sme tomu hovoriť biblické družinovky. Toto slovné spojenie je omnoho výstižnejšie. Hovorí, že na tieto stretnutia chodíme všetci radi, že je tam výborná nálada a ešte lepšia atmosféra, že svojej radkyne sa môžeme pýtať čokoľvek, naozaj čokoľvek bez obáv z výsmechu, že sa tam dozvieme veci, ktoré nám nikto iný nepovie, že nielen počúvame, ale pri horúcom čaji (s príchuťou podľa vlastného výberu) a chrumkavých keksoch o prečítaných kapitolách diskutujeme, raz vážne, inokedy veselo. A kto by si myslel, že tie debaty zostávajú tematicky zabetónované kdesi v Starom zákone, ten sa veľmi mýli. Majin výklad a naše spoločné rozhovory nie sú odtrhnuté od života, ale sa vinú cez Nový zákon až  do  modernej doby a  celkom prirodzene vyúsťujú do praktických rád, ponaučení a takej obyčajnej nadčasovej životnej múdrosti.

Maja je na Bibliu odborníčka. Trúfam si povedať (pri všetkej úcte, nech sa nikto neurazí), že svojím rozhľadom a vzdelaním mnohých kaplánov strčí do kešene. Čo je nejasné, uvedie na pravú mieru, čo sa zdá diskutabilné, šikovne vyrieši a zaklincuje trefným argumentom, ktorý je taký logický, že nechápete, ako vám to mohlo nenapadnúť, a hlavne – prečo vám to doteraz nikto nepovedal.

Popri tom, ako o Biblii rozprávame, učíme sa ju aj čítať. Lebo Starý zákon sa nemôže čítať ako román od Dana Browna. S poznávaním historických, morálnych a teologických čŕt Biblie, ujasnením si, kto je autor, kedy zhruba bola daná kapitola napísaná a s akým zámerom, postupne vnikáme do umenia čítať túto knihu kníh. Možno to nie je ľahké, ale v kažom prípade je to veľmi príjemné, podnetné a nenásilne prehlbujúce osobnú vieru v Boha.

Neveríte? Tak si to príďte vyskúšať a možno sila Biblie a Majina zanietenosť nadchnú aj vás. V mnohom sa obohatíte, niečo sa naučíte, zažijete aj kus srandy, ale hlavne budete s radosťou čítať knihu, ktorá je odnepamäti svetovým bestsellerom, a to všetko pod vedením kvalitnej duchovnej sprievodkyne – Márie Draveckej.

Biblické stretká máme každú stredu o 18.00 v klubovni na Alžbetinej 14. Kto by mal záujem, či už skauti, roveri, alebo aj rodičia, je srdečne pozvaný. Pre istotu však odporúčam ozvať sa vopred Padremu (0949 141173) alebo mne (0902 747375), lebo sem-tam sa stane, že stretnutie sa z rôznych dôvodov zruší alebo preloží na iný deň.